Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

ENIAC - Ο πρώτος ψηφιακός υπολογιστής

Ο ENIAC (αγγλική συντομογραφία του Electronic Numerical Integrator And Computer) σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε υπό την εποπτεία των Τζον Μόχλι (John Mauchly), Καθηγητή Φυσικής και Τζον Έκερτ (John Presper Eckert), έναν από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια

Ο ΕΝΙΑC ολοκληρώθηκε το 1945, τέθηκε σε λειτουργία τον Φεβρουάριο του 1946 και θεωρείται ο πρώτος ηλεκτρονικός ψηφιακός υπολογιστής γενικής χρήσης στον κόσμο.

Ο ENIAC ζύγιζε 30 τόνους, καταλάμβανε χώρο 65 τετραγωνικών μέτρων, περιείχε δέκα διαφορετικών τύπων λυχνίες κενού και μπορούσε να πραγματοποιήσει την πρόσθεση δύο δεκαψήφιων αριθμών σε 0,0002 δευτερόλεπτα.



Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε για την έγκαιρη και με ακρίβεια σύνταξη των πινάκων εμβέλειας και τροχιάς για βολές των νέων όπλων από το Εργαστήριο Βαλλιστικής Έρευνας του στρατού των Η.Π.Α., κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο ENIAC έκλεισε στις 9 Νοεμβρίου, 1946 για αναβάθμιση μνήμης και συντήρηση και μεταφέρθηκε στο Aberdeen Proving Ground,
στην πολιτεία Μέριλαντ, το 1947.

Εκεί στις 29 Ιουλίου του ίδιου χρόνου, τέθηκε σε λειτουργία και συνέχισε να λειτουργεί αδιαλείπτως μέχρι την 11:45 μ.μ στις 2 Οκτωβρίου του 1955.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχετικές Αναρτήσεις